ca3 berlijn
Berlijn
Wij zijn met school voor een werkweek in Berlijn geweest. Het was heel gezellig met elkaar en we hebben veel gelachen! Voor CKV moesten we een paar opdrachten maken en op onze website zetten. In mijn CA2 gaat het dus over de opdrachten die we in Berlijn hebben gemaakt. Vooral opdrachten in museums en over kunstwerken. Veel leesplezier!
Eerst kregen we een opdracht over een kunstwerk of gebouw wat jij erg indrukwekkend vond. Ik koos voor:
De Berlijnse muur
Na de tweede wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in 4 bezette zones. Frankrijk, Engeland, de Russen en de Amerikanen kregen allemaal een stuk wat zij bestuurden. Al vrij snel begon de koude oorlog tussen west en oost Duitsland en Berlijn werd de centrale scheiding tussen die twee gebieden. Berlijn hoorde toen bij geen van beide delen van Duitsland. Het Westen van Berlijn werd meer als een deelstaat en het oosten werd uitgeroepen als hoofdstad van de DDR.
In 1961 waren een Duitse politicus en een Sovjet leider het zat dat mensen van de DDR wegliepen en allemaal in West-Berlijn kwamen wonen. Daarom werd op hun bevel in de nacht van 12 op 13 augustus in dat jaar een begin gemaakt aan de Berlijnse muur. In de weken daarna werd er verder gebouwd aan de betonnen muur rond West-Berlijn. De Berlijnse muur stond eigenlijk geheel op de DDR. Arbeiders mochten niet op het deel van west komen. De muur werd zwaar bewaakt door de Duitsers uit het oosten. Boven de muur zat prikkeldraad, niemand zou in of uit het gebied kunnen waar zij woonden. De bewakers hadden de plicht gekregen om op iedereen te schieten die wou vluchten of te dicht bij de muur kwam!
De eerste jaren was die muur nog helemaal niet perfect, hij had gaten en er waren zwakke plekken. Toen de Oost-Berlijners dit wisten zagen ze hun kans om toch te vluchten naar het westen. De muur was dwars door huizen heen gebouwd, waardoor mensen vaak nog uit hun raam vluchtten om in de bondsrepubliek te belanden. De bewakers kregen dit door en installeerden automatische wapeninstallaties die al af gingen bij enkele bewegingen. Er werd een verdedigingsstrook 5 km lang, langs de muur. De mensen deden er alles aan om aan de andere kant te komen want het westen was de zogenaamde ‘goede’ kant. Er werden veel tunnels gebouwd die onder de muur door werden gegraven. Veel mensen lukten het om te vluchten maar 200 mensen overleefden hun vluchtpoging niet. Een vluchtpoging die slaagde was dus zeldzaam.
De 3 mooie gebouwen of kunstwerken die ik heb gezien zijn:
Fernsehturm
Dit is een televisietoren in Berlijn het heet het Fernsehturm. Je kan er ook gezellig wat drinken. Je ziet heel Berlijn. Dat is heel gaaf om te zien. Het was erg gaaf dat je op 200 meter hoogte zit.
De brandenburger tor

is de belangrijkste poort van Berlijn. De Brandenburgertor is gebouwd en 1788. Hij staat aan de Pariser Platz en is de afsluiting van de boulevard Unter den Linden.
Concentratiekamp sachsenhausen

Sachsenhousen was een van de concentratie kampen uit de 2e wereldoorlog in duitsland. We hebben door een gids super veel informatie gekregen over de verschrikkelijke tijd die hier afspeelde!
Kunstvormen
De mooiste kunstvorm vond ik de klassieke oudheid.
Het spreekt me aan omdat er hele mooie structuren in de bouwwerken zitten en er vaak mooie religieuze betekenissen opstaan. Het heeft een nette en strakke uitstraling, en is meestal gebouwd van steen of marmer. Deze kunstvorm is gebouw in de periode van 130 voor -tot 115 na christus.
Het pergamon altaar was gebouwd voor de griekse oppergod Zeus. Ik heb op wikipedia opgezocht en daar stond dat het altaar stond voor orde en chaos. Ik kon niet de precieze betekenis voor de grieken vinden en in het museum hebben wij daar ook niet echt tijd voor gehad.
De drie vragen die ik mijzelf gestelt heb zijn:
1 waarom zijn er vreemde dieren geschildert?
2 waarom word er gebruik gemaakt van blauwe/goude tinten?
3 wat is de betekenis van deze muurschilderingen?
De vragen gingen over deze kunstvorm^^^^
Wat laat de maquette die ik heb bekeken mij zien?
- Een stad uit het romeinse keizerrijk
De functie van de maquette die ik heb bekeken?
- Het gaf je een idee hoe romeinse steden zijn opgebouwd.
Wat is de relatie tussen mijn gekozen object en de maquette?
- Ik heb een gebouw gevonden die op de maquette stond, bij allebei is het markt.
We moesten 3 voorwerpen zoeken in het museum, de 3 voorwerpen die ik gevonden heb zijn:
-zaal 5: Raücherkugel
-zaal 5: een vers uit de koraan
In zaal 13: vereren van de goden

wij dachten dat dit opbject te maken had met het meten van de temperatuur.
Ik heb geen beeld kunnen natekenen maar wel verschillende beelden gefotografeerd:
We moesten of een striptekening maken of 3 typisch duitse dingen fotograferen, de 3 typisch duitse dingen die ik heb gevonden:
De beer in berlijn
Dit is het symbool van de stad je komt ze overal tegen in verschillende kleuren en vlaggen. In de winkels kun je hiervan de ‘buddy bears’ kopen.
De trabi safari
Dit is een leuke activiteit in de stad, je kunt dan zelf in een Trabant (soort auto) door Berlijn rijden en je word dan door een soort mobilofoon door de stad geleid.
De Schnitzel
Ook de schnitzel is een van de typisch duitse gerechten. Hij word in bijna elk eettentje of restaurantje geserveerd.
Opdracht beeldanalyse:
we moesten een schilderij kiezen uit een van de zalen en deze beschrijven.
Naam: de thuiskomst van de Palikaren (Heimkehr des Palikaren)
Naam kunstenaar: Eduard Magnus
Afmetingen: 94 x 116 cm
Materiaal en techniek: paneelschilderkunst
Het kunstwerk is realistisch. Dat is te zien aan de mensen die echt zijn geschilderd, er zijn geen rare vormen of figuren in het kunstwerk en het is een reëel landschap.
Je ziet 2 trekkende mensen, smokkelaars die terug komen bij hun familie. Je ziet dat de kinderen de man omhelzen en blij kijken. De vrouw draagt veel spullen alsof ze van de boot komen die achter hen staat. Achter de vrouw loopt nog een man met spullen te tillen en ze kijken allemaal opgelucht. Het is een rotsachtige achtergrond.
De titel laat letterlijk zien wat er op de afbeelding gebeurd. ‘De smokkelaars komen terug’. In de schildering is weinig contrast. Er is weinig verschil, want het zijn allemaal dezelfde soort wazige kleuren. De kleuren zijn wel realistisch want de kleding kan elke kleur hebben en de smokkelaars en de kinderen hebben gewoon een normale huidskleur en de rotsige achtergrond is grijzig zoals in het echt ook is.
De licht inval op deze schildering kom vanaf achter en schijnt op de rug van de smokkelaars. Het licht zorgt voor veel leven in het beeld en geeft het de indruk dat het vroeg in de ochtend of juist vroeg in de avond is. De schaduw schijnt als het waren op de voorkant van de smokkelaars.
Ik vind dit een heel mooi kunstwerk omdat je ziet hoe opgelucht de familie is om weer herenigd te worden. Ik vind de kleuren erg zacht waardoor het een soort liefdevolle uitstraling krijgt. En de familie word mooi in het midden afgebeeld, ze krijgen echt de aandacht en zijn het middelpunt van het kunstwerk.
Emotie opdracht:
We moesten 3 schilderijen uitkiezen en daarbij uitleggen welke emotie volgens ons dit schilderij uitstraalt en waarom.
Emotie Boos:
Schilderij: Simson Zertbricht die Säulen des Tempels
Kunstenaar: Max Slevogt
Zaal: 2.12
Uitleg: de man breekt een zuil van een tempel en is ontzettend gespierd en groot.
Emotie Leegte:
Schilderij: lesender klausner
Kunstenaar: Carl spitzweg
Zaal: onbekend
Uitleg: de kluizenaar zit alleen in een stil afgelegen stuk bos, het is een donker schilderij wat het leeg en stil eruit laat zien.
Emotie Teleurgesteld:
Schilderij: im sommer
Kunstenaar: Pierre Auguste Renoir
Zaal: onbekend
Uitleg: het meisje heeft een heel somber gezichtje en zit ineen gedoken je ziet dat haar ogen een beetje hangen en teleurstelling uitstralen. Haar mond is ook een beetje samengeknepen.
Holocaust Mahnmal
We moesten verschillende dagboeken bekijken van verschillende mensen die in de 2e wereld oorlog ondergedoken zaten of gevlucht waren.
Dit is wat in een dagboekfragment stond die ik heb uitgekozen:
We leven in een verschrikkelijke tijd. Duizenden mensen ontvangen dagvaardingen. Ze worden weggestuurd voor werk. De mensen weten goed wat ze hiervan moeten verwachten en zijn bang. Er is een iemand die ze gerust stelt en die ze zegt: “het is waarschijnlijk om te werken”. Je zou blij zijn als je weet dat het echt is om te werken, daar hoop je ook op want misschien is dat wel waar. Maar je bent ook onverschillig omdat we allemaal moe en uitgeput zijn en op het punt staan te sterven.
Ik ben door dit fragment aangesproken omdat de mensen in tweestrijd zitten, ze hopen dat ze weggestuurd worden om te werken maar aan de andere kant weten ze ook dondersgoed dat ze zo moe en uitgeput zijn dat ze zullen sterven. Het is mooi beschreven hoe ze zich voelden en ik kan me er niks bij voorstellen dat je geen keus hebt en dondersgoed weet dat je toch zult sterven.
Ook moesten we in het kort een levensgeschiedenis van een familie beschrijven. Ik koos de familie Hofman.
De familie Hofman leefde met nog 7 andere joodse immigranten uit Polen onder 1 dak. Hun kinderen leerden Frans op school en hielpen hun ouders daarmee met communiceren. Ze waren erg arm. Abrahan Hofman werkte als cobblet in het huis, hij had 7 kinderen te voeden. In de lente van 1941 plaatste de Duitse politie duizenden Joden in kampen. De oudste zoon van de familie Hofman genaamd Aron werd daar geplaatst in Juni 1942. Abraham en zoon Joseph Hofman hadden ruzie met de buren en zijn vrouw Baila werd gearresteerd. Ze zijn geplaatst in Auschwitz en hebben dit overleefd!
Stel dat het lot van deze familie, mijn familie had getroffen wat had ik hetzelfde gedaan en wat had ik anders gedaan?
Iets veranderen had niet gekund, want ze konden niet op tegen de Duitse politie. Ik had misschien alleen geen ruzie gemaakt met de buren.
Wat is mijn mening over de manier van herdenken in het holocaust?
Ik vind het mooi je kan iemand zijn verhaal/ geschiedenis in detail horen en meeleven. Inplaats van dat je alleen een foto van iemand ziet waar je weinig van weet.
Een concentratie kamp waar ik 5 feiten over vond is Auschwitz:
1 honderden tot duizenden mensen zijn er vermoord door de SS.
2 binnen een paar weken kwamen er meer dan 43700 joodse immigranten in dat kamp.
3 vrouwen en kinderen gingen zogenaamd douchen maar zijn vergast.
4 het crematorium werd dag en nacht gebruikt.
5 bestond vanaf maart 1942
Mijn herdenkingsmonument is:
Het Anne Frankhuis,
Het Anne Frankhuis is zo succesvol geweest dat het nu nog steeds heel bekend is en iedereen kent het verhaal van Anne. Elke dag staan er nog duizenden grote rijen bij het achterhuis in Amsterdam.
Dit was mijn Berlijn verslag!

Maak jouw eigen website met JouwWeb