ca1 om
Gebouw 1 :
Stadhuis leiden Breestraat 92
Gearchitecteerd door: stadssteenhouwer Claes Cornelisz die in 1593/1594 het ontwerp maakte. Na een brand ging alles ten onder en is het opnieuw ontworpen in 1930 door architect C.J. Blaauw.
Het stadhuis is aan de buitenkant gemaakt van steen en de binnenkant is van grote marmeren stenen. Mijn eerste indruk is dat ik het een onwijs mooi gebouw vind door alle details en mooie sierwerken aan de buitenkant. En de grote trap aan 2 kanten sprak me erg aan. Door dit speciale uiterlijk van het gebouw zie je dan ook gelijk dat het een stadhuis of ander belangrijk gebouw is.
De textuur van het bouwmateriaal is aan de buitenkant dus erg geribbeld met vormen erin waardoor het gebouw ouder lijkt dat dat het werkelijk is (door de bakstenen authentiek). De binnenkant is glad door de marmeren stenen en geeft een klassieke uitstraling.
Het gebouw staat midden in de stad in een winkelstraat waardoor het stadhuis heel erg opvalt en dat vind ik dus eigenlijk wel een mooie plaats omdat het een belangrijk gebouw is.
Het mooiste vond ik de schilderijen van mozaïek:
Het minst boeiende was de wethouders zaal.
Activiteit:
ik koos samen met 2 vriendinnen het stadhuis om een activiteit te ondernemen omdat geschiedenis niet echt mijn ding is en ik het stadhuis toch wel een heel mooi gebouw vind. We hebben een rondleiding gehad door het stadhuis door raadsleden. We kregen de kamer van de burgemeester de raadzaal en de kamer van het college van burgemeester en wethouders te zien. Ook hebben we de trouwzaal gezien waar een mooi groot schilderij hing en het kussentje waarop de ringen worden gegeven.
Ik vond het mooi om te zien hoe gedetailleerd de meubels en de schilderijen waren, er waren antieke meubels van hout, schilderijen van mozaïek en oude kaarten van de Leidse straten. Ook de glas in lood ramen vond ik mooi om te zien.
Minder leuk vond ik de zaal van wethouders dat was een beetje saai en eentonig om te zien. ook de burgemeesterskamer stelde niet zoveel voor behalve het mooie zeldzame servies wat in de kasten daar stond.
(stamboom koninklijke familie)
Gebouw 2:
De waalse kerk

In deze kerk worden vooral franse diensten gegeven.
Deze kerk is de kapel van het voormalige Catharina Gasthuis die rond 1125 gebouwd is. De kerk is aan de binnenkant van hout gemaakt, de buitenkant was niet te zien want dat stond volledig achter stijgers en werd verbouwd. Als ik het gebouw voor het eerst van binnen bekijk vind ik het erg saai en eentonig je ziet alleen een groot orgel achterin staan waar een oude man piano speelt verder is alles 1 kleur blauw geverfd. Je ziet gelijk dat het een kerk is aan dat orgel en aan de bankjes die in rijtjes achter elkaar staan.
De textuur van het gebouw is glad door het hout en het orgel is in mooie sierlijke geribbelde en gladde houten balken gemaakt en van gladde ijzeren pijpen waar het geluid uit komt.
Het gebouw is vooral gebouwd in geometrische en wiskundige vormen we hebben een foto van de architectuur gevonden:
Het gebouw staat in een ander deel van de Breestraat en is nu bijna niet te zien door de werkzaamheden die er plaatsvinden, de omgeving is dan ook ongeorganiseerd en de kerk staat achter een muur van graffiti. Maar ik denk als de werkzaamheden er weg zijn het er veel mooier uit zal zien alleen niet echt een geschikte plaats voor een kerk in zo’n drukke winkelstraat.
Het mooiste onderdeel vond ik dus het orgel:
Het minst mooie onderdeel was het uitzicht op de kerk nu:
Gebouw 3:
Het gemeenlandshuis leiden

Van het derde gebouw moesten we een zo goed mogelijk nagemaakte tekening maken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb